• hirek.png

Újra megjelent a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében. A Nébih laboratóriuma a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta két telepen, Bugacon és Kiskunmajsán, ahol 450 illetve 800 tömőludat tartottak - közölte a szervezet az MTI-vel.

A megemelkedett elhullás és a tünetek hívták fel az állattartók figyelmét a vírus jelenlétére - írták. Az állategészségügyi szakemberek a járvány terjedésének megakadályozása érdekében az állományokat felszámolták. A Nébih közölte: az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását 72 órával megelőző kötelező tamponvizsgálat, a szállítás feltétele a kedvező eredmény rendelkezésre állása.

A magas kockázatú megyékben - így Bács-Kiskunban is - ismét elrendelték a kötelező zárttartást a baromfitelepeken, a háztáji állománynál pedig erősen ajánlják a baromfi fedett helyen etetését és itatását. A mostani észlelés miatti megfigyelési körzet jelenleg Kecskemét alatt, Izsák határáig terjed. A betegség természetéről Rusvai Miklós virológust hallják.