• hirek.png

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban. A gazdák hamarosan hozzálátnak az Irsai Olivér, majd augusztus második felében a kékszőlőfajták betakarításához is. A leszedett gyümölcs erjedésénél keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz. Ennek megelőzése érdekében óvintézkedéseket kell tenni a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőknek.

    Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle; ez utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, ezért alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.

    Kiemelték, a zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait - áll az MTI közleményében. Térségünkben jelentős szőlőmennyiség található Ócsán és Monoron. AZonban a veszély az otthoni borkészítőket is fenyegeti.