• hirek.png

Változik a rezsicsökkentés, aki az átlagon felül fogyaszt, a piaci árat kell fizesse az energiáért - hangzott el a tegnapi kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett Szerinte Európában nagy valószínűséggel nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra, a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, a hazai ellátás nincs veszélyben. A lakosságra vonatkozóan azt kérik, aki az átlag felett fogyaszt, mérsékelje a fogyasztást, vagy az átlag feletti fogyasztásért a piaci árat kell fizetnie. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó; a magyar lakosság nagyjából ¾-ed része továbbra is a rezsicsökkentett áron kapja majd az energiát..

A kormányinfón részt vett Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője. A vízhiányra vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta, hogy a kormánymegbeszélésen a víziközművek helyzete is téma volt, és körvonalazódott a megoldás. A tegnapi napon vendégünk volt Kustos Gyula, a Daköv Kft. műszaki igazgatója. A szakember azt mondja, a rezsicsökkentés miatt jelenleg is a 2009-es szinten vannak a víz- és csatornadíjak, amely miatt nehéz az üzemeltetés.

Kustos Gyula hozzátette, a Daköv Kft. üzemeltetési területén egyelőre nem kell vízhiánnyal szembenézni, azonban takarékosságra figyelmeztetett.