• hirek.png

Ez évtől Pest megye önállóan pályázhat az európai uniós fejlesztési forrásokra. A főváros és a megye eddig közös rendszerben volt, így Pest megye jóval kevesebb forráshoz jutott a főváros magasabb életszínvonala miatt.

    A most záruló, 2014-2020-as időszakban több mint 11 ezer milliárd forint állt Magyarország rendelkezésére uniós fejlesztési forrásból. Ebből Pest megye - a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program révén - 69 milliárd forinthoz jutott. A magyar kormány igyekezett kompenzálni a Pest megyei településeket, ezért egy olyan programot indított, amelynek összege 80 milliárd forint volt.

    A most következő uniós időszakban csak a települési önkormányzatokat fejlesztő operatív programban a tervek szerint 140 milliárd forint fog jutni a Pest megyeiek részére.

    Szabó István, a megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: már a 2000-es évek elején T. Mészáros András akkori megyei elnök kezdeményezte, hogy Pest megye önálló régió lehessen. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a legnagyobb megye, több mint 1,3 millió lakossal.

    A megye három járása felkerült a legelmaradottabbak listájára. Pest megye ezen leszakadó perifériájában mintegy 500 ezer ember él. Az ő erősítésüket is jelentheti a jövőben a fejlesztési források növekedése - értékelt Szabó István, aki - utalva a pandémiás helyzetre - azt hangsúlyozta: "újra kell indítani az országot, újra kell indítani a megyét", ehhez óriási lehetőséget jelent az uniós forráskeret.

Sok hátrányt kellett elszenvedni Pest megyének - ezt mondta Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere a megye önálló Eurorégióvá válásáról. A forráselosztás arányosabb lesz, így több mindent lehet megvalósítani a megyében élőknek, így Dabas is tovább fejlődhet.