• hirek.png

Elkészült az áramütött madarak éves összesített hatósági bejelentése. Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) 2020 január óta több mint 400 bejelentés érkezett mintegy félezer elhullott állatról, amelyek áramütés következményében pusztultak el, ezért a szervezet kérvényezi az üzemeltető áramszolgáltatóknál a veszélyes vezetékszakaszok madárbaráttá alakítását.

    Az MME 2018 óta a lakosságot is bevonva gyűjti az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlapon keresztül az áramütéses eseteket, amelyekben madarak pusztultak el - olvasható a szervezet csütörtöki közleményében.

    A felhívásra 439 bejelentés érkezett 522 elhullott állatról, amely alapján az MME bejelentést tett a területileg illetékes természetvédelmi hatóságoknál és üzemeltető áramszolgáltatóknál a 146 jelentős madárpusztulást vagy fokozottan védett faj elhullását okozó vezetékszakasz madárbaráttá alakítására -  áll a közleményben.

       Az esetek mintegy 54 százalékát három madárfaj, a fehér gólya, az egerészölyv és a vörös vércse adja, amely ezeknél a fajoknál már felveti az állományszintű pusztítás mértékét.

    Legutóbb Dabason egy gólyát ért áramütés, amelynek kapcsán helyi állatvédők figyelni kezdték a helyi gólyafészkeket, honnan hiányzik a madár. Az azonosítás során kiderült, hogy a gólya fiatal hím volt, nem volt még párja.