• hirek.png

A kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat és új adót vezessenek be – derül ki a Magyar Közlönyből. Eszerint az önkormányzatok, továbbá intézményeik és gazdasági társaságaik az általuk nyújtott szolgáltatásért, a tevékenységükért megállapított díjat, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díjat, illetve egyéb díjfizetési kötelezettséget sem emelhetik 2021-ben, nem terjeszthetik ki ezeket új kötelezetti körre, sőt a már esetleg megállapított új díjat sem vezethetik be.

Az új tilalom csak akkor nem érvényes – írja a lap, ha az önkormányzat egy legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésben „számszerűsíthető módon” meghatározta a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelésről október 31. előtt döntöttek.

Ez a jogszabály is, mint általában a járványveszélyre hivatkozva meghozottak, azzal fejeződik be, hogy február 8-án hatályát veszti, tartalma azonban az egész 2021-es évre vonatkozik.

Inárcson is lehet már gyűjteni a használt sütőolajat. Az első kijelölt gyűjtőpontot a Polgárőrség (Tűzoltó utca 1). Azt kérik, hogy a tárolóedényben (műanyag palack, befőttes üveg) összegyűjtött használt étolajakat a Polgárőrségnél adják le a szolgálatban lévő diszpécsernek (18:00-tól 7:30-ig), illetve amennyiben nem találnak a Polgárőrségen senkit, hagyják a tárolóedényt a Polgárőrség ajtaja előtt.

A begyűjtés kizárólag használt étolajra és zsiradékra vonatkozik, egyéb természetű olajakat, például motorolajat, váltóolajat…stb nem áll módjukban gyűjteni.