Javult az élelmiszerpazarlási mutató Magyarországon. Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A Nébih 2016-os kutatási eredményei szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna. A 2019 év végén megismételt felmérés alapján ez a mennyiség 4%-kal csökkent 3 év alatt, vagyis 65 kg/fő/év. Bár mindkét mennyiség elmarad néhány szélsőségesen pazarló országtól, a hazai vásárlók kosarának mégis meghatározó részét teszi ki. A kidobott élelmiszer azonban nem csak a háztartásoknak jelent fájdalmas veszteséget, hanem egyúttal komoly környezetterhelést is okoz. Összesítve 300.000 tonna feleslegesen jelentkező biológiai hulladékkal kell számolnunk, amelynek nem csak a megsemmisítése, hanem az élelmiszer célú megtermelése is komoly hatást gyakorol a környezetünkre. Dr. Kasza Gyula, a NÉBIH Maradék nélkül programjának vezetője volt rádiónk vendége.