• hirek.png

500 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), miután egy utas a közelmúltban késsel támadt egy jegyvizsgálóra a lajosmizsei vasútvonalon. A jegyvizsgálót több szúrás is érte, sérülései miatt kórházba szállították. A szokatlan felajánlást azért tette a szakszervezet, mert „egyszerűen tarthatatlan, ami időnként a vonatokon folyik, s ez a késeléses eset is mutatja, egyre brutálisabb támadások érik a vasutasokat” – nyilatkozta Meleg János, a VSZ elnöke. 

Amint arról a Vasutasok Szakszervezete többször beszámolt, egyre gyakoribb a jegyvizsgálók bántalmazása, ami legtöbbször verbális inzultus, ám újabban már a tettlegesség sem ritka.

A kötelező maszkviselés újabb konfliktusforrást jelent a vasúti dolgozók és az utasok között, mivel a jegyvizsgálókra hárul a felelősség, hogy felszólítsa az utasokat, így vállalva a velük való esetleges konfrontációt is.

A MÁV nemrég azt közölte: a támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain, így a lajosmizsein is. A közleményben kiemelték, a tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása.