• hirek.png

Keddtől érvényesek a hétvégén meghozott beutazási szabályok. A kormány pénteken döntött a szeptember elsejétől érvényes szigorú beutazási korlátozásokról, az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén ennek részleteit nézte át, mondta Orbán Viktor az ülés után készült videóban, amely a kormányfő Facebook-oldalán jelent meg. A miniszterelnök azt mondta: "az ajtónkon kopogtató" második hullám megfékezése érdekében komoly intézkedéseket kell hozni, elsősorban a vírus behurcolását kell csökkenteni.

Orbán Viktor szerint képesek vagyunk arra, hogy ha összefogunk, mint tettük azt a járvány első hullámakor, akkor a járvány második hullámát is meg tudjuk fékezni. "Most még időben vagyunk" - mondta.

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezt úgy tudják lerövidíteni, ha két napon belül két negatív tesztet is bemutatnak - amely csak Magyarországon készülhet, a külföldön készülteket nem fogadják el. 

Megszüntették az országok járványügyi besorolását is, Magyarország zöld, minden más ország a vörös zónába került.   

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket. A minisztérium részletes járványügyi ajánlásokat küldött az iskoláknak. 

Egyelőre nem tervez a kormány külön vásárlási idősávot bevezetni a 65 évnél idősebb korosztálynak, mint ahogy kijárási korlátozás sem várható, mert az egészségügy mostanra maximálisan felkészült a védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új korlátozást hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják.