• hirek.png

A támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező lesz a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálók számára a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain, naponta közel 250 vonaton. A bántalmazások több mint fele a délutáni és éjszakai órákban történt. Az elkövetők 80 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

A hasonló esetek megelőzése érdekben 2020-ban csaknem 81 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá 2300 órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek.

Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén pedig eddig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Legutóbb a Budapest-Lajosmizse vonalon egy tapétavágóval sebesítette meg ismeretlen elkövető a szolgálatot teljesítő kalauznőt. Egy Lajosmizséről a fővárosba tartó vonaton Dabas és Inárcs-Kakucs állomás között egy jeggyel nem rendelkező férfi tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán vágta meg a jegyvizsgálónőt, majd homlokon ütötte. 

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása. Az incidensek elkerülésének érdekében az eddigi, önkéntes gyakorlattól eltérően augusztus 31-étől a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező lesz a testkamera használata.