• hirek.png

Augusztus 20 – án az államalapításra és az államalapító I. azaz Szent Istvánra emlékezünk. 1083. augusztus 20-án Szent László király a Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap emeltette oltárra I. István király maradványait nyughelyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában Imre herceg és Gellért püspök ereklyéivel együtt, ami az akkori szokások szerint a szentté avatást jelentette. Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik, és végül szétosztják a darabjait.

Az idei évben más lesz az Augusztus 20 – i ünnepségsorozat, mivel a kormány július 16 – án úgy döntött, hogy a vírushelyzetre való tekintettel elmaradnak a központi, nagy tömegeket megmozgató rendezvények.

„A tiszti főorvos és az operatív törzs úgy látják, hogy a legnagyobb biztonságra kell törekedni.” – ezzel indokolta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter – a kormány korábbi döntését.

Augusztus 20-a alkalmából több településen is tartanak ma ünnepélyes megemlékezéseket, viszont csak szűkebb körben és a biztonságot figyelembe véve. Dabason 10 órakor kezdődik az ünnepi program az alsódabasi katolikus templomban, az új kenyér áldásával. Feldman László, Dabas város képviselőtestületi-tagja beszélt a részletes programról.

Albertirsán Varga Sándor plébános tart ünnepi szentmisét 9 órától a Római Katolikus Templomban, majd beszédet mond Major Judit, az Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke. Ezt követően az Erzsébet téren folytatódik az ünneplés.

Kakucson már reggel 8:50- kor kezdődik az ünnepi megemlékezés és szentmise a Szent Kereszt Templom kertjében. A délelőtt folyamán felavatják majd a Szent István szobrot is. A részletes programról dr. Kendéné Toma Mária mesélt.

Inárcson 11 órakkor kezdődik a program a katolikus templomban, ahol megkoszorúzzák Szent István domborművét, majd 12:30 – tól ünnepi beszédet mond Gál Imre polgármester, illetve átadják a kitüntetéseket is.

Hernádi rendezvényekről Berczi Edit, a Hamvas Béla művelődési központ vezetője beszélt rádiónknak.

Vecsésen a Szent István téren fél 10 kor térzenével várja az érdeklődőket a Vecsési Hagyományőrző Egyesület. 10 órától beszédet mond Kovács Márton képviselő, majd Posta Victor színművész műsora után a kitüntetések átadása, illetve kenyérszentelés lesz.

Alsónémedin kora délutántól kézműves foglalkozásra várja az ünneplőket a Galagonya Kör, majd 17 órától kezdődik az ünnepi műsor „Benned él a magyarság” címmel, ahol beszédet mond Dr. Tüske Zoltán polgármester, illetve lehetőség lesz megkóstolni az ország tortáját.