• hirek.png

A parlagfüves területeket ellenőrzi a Dabasi Földhivatal holnap Alsónémedin, holnapután Táborfalván. A helyszínelés során felderítik a parlagfűvel szennyezett területeket, ellenőrzik a mezőgazdasági termelésre alkalmas részeket a hasznosítási kötelezettséget, valamint összevetik az ingatlan-nyilvántartást a természetbeni állapottal. A múlt héten Ócsát és Tatárszentgyörgyöt ellenőrizték. A termelők és a földtulajdonosok egész évben kötelesek védekezni földterületükön a károsító gyomnövények ellen, ez nemcsak a parlagfűre, hanem az egyéb károsító gyomnövényekre is vonatkozik.

Júniusban megkezdődtek a parlagfűvel fertőzött területek országos felderítései. Az idei évben nemcsak földi felderítés zajlik, hanem az előző évekhez képest megnövelt területen lesz légi felderítés is.

A hatósági ellenőrzések mellett, a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében az állampolgárok is hatékonyan közre tudnak működni, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján bejelentéseikkel jelentős mértékben hozzájárultak a hatósági tevékenység eredményességéhez, és a parlagfű elleni védekezéshez. A jelentős számú lakossági bejelentés könnyebb kezelhetősége érdekében minden évben a bejelentők és a hatóság munkáját megkönnyítendő idén is működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer.

A PBR-ben évről évre nő a belterületi bejelentések száma, viszont az ezen bejelentéseken alapuló eljárás és bírságkiszabás nem mutatja ugyanezen tendenciákat.

Térségünkben jelenleg magas a parlagfű pollenkoncentrációja.