• hirek.png

Kevés szilva lesz az idén az előrejelzések szerint. Az utóbbi négy évben a szilva-termőterület meredek zuhanásnak indult, jelenleg 6400 hektáron termesztünk szilvát. A legjelentősebb termesztőkörzetek Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találhatók. A három megye adja a hazai termőfelület körülbelül 70 százalékát. Jó évjáratokban 70-80 ezer tonna szilvát takarítunk be, míg a legrosszabb években 50 ezer tonna körül alakul a hazai szilvatermés. A sokéves átlagtermés 65 ezer tonna körüli.

Idén a tavalyi – közepesnek tekinthető, 62-65 ezer tonna körüli – termésnél jóval alacsonyabb mennyiség várható, aminek oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő. A virágzás jó vagy kifejezetten jó volt, ami akár nagyon jó termést is lehetővé tett volna, tavasszal azonban 15-18 alkalommal volt éjszakai fagy, március közepétől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcsültetvényeket – írja a FruitVeb.

Ahogyan arról korábban Sipeki Zsolt, Dánszentmiklós polgármestere beszámolt, a fagykárok a gyümölcsösöket, míg az aszály a szántóföldi növényeket sújtotta. A szilva szinte teljesen megsemmisült Dánszentmiklóson.