A világon egyedülálló 100 százalékban hazai fejlesztésű környezetbarát technológiák álltak szolgálatba Gyálon, hogy közel 25 ezer ember részére biztosítsanak kiváló minőségű ivóvizet. A hydrogél technológia a csőhálózat megbontása nélkül egy élelmiszeripari alapanyagokból álló gélt juttat a város alatt futó ivóvízvezeték rendszerbe, amely összegyűjti a hálózatban található és a vízminőséget negatívan befolyásoló hordalékokat, meg nem kövesedett lerakódásokat, míg a bejuttatott bio fertőtlenítőszer pedig elpusztítja a csövekben megtelepedett kórokozókat. A hydrogél használatával az eddig ismert technológiákhoz képest nagy mennyiségű értékes ivóvizet takarít meg Gyál városa. Mindezen felül a város Magyarországon elsőként száműzte a klórgázt az utóklórozásnál a település vízkezeléséből, így megspórolva rengeteg működési szállítási és tárolási költséget, nem is beszélve az ezekkel járó biztonsági kockázatokról. A sóbontáson alapuló GB Water cellatechnológia által előállított fertőtlenítő folyadék a vízmű területén a városi ivóvízhálózatba injektálva hatékonyan és széles spektrumban pusztítja el a vízben található gombákat, baktériumokat, vírusokat, így a város lakói kockázatmentesen fogyaszthatják az így kapott minőségi csapvizet. A szakemberek azt várják az újítástól, hogy a jövőben megszűnik a vezetékes víz klóros szaga és íze. Pápai Mihály polgármester egy évvel ezelőtt, a technológia bevezetése előtt ismertette a vízhálózattal kapcsolatos témákat.