Hírek

Kérj egy dalt!

Stáb

Szabó Erika
Műsorvezető
Ordasi Brigitta
Szerkesztő-Műsorvezető
Brigitta Szlúka
Szerkesztő-Műsorvezető
Balogh Ferenc
Műsorvezető
Kisgyörgy Krisztián
Szerkesztő-Műsorvezető
Hende Máté
Műsorvezető
Moldován Ágnes
Hírszerkesztő
Szeltner Mark
Szerkesztő
Balázs Kriszta
Marketing

Szigorodnak mától a maszkviselés szabályai. Maszkot már nem csupán a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kell majd viselni, hanem több olyan zárt helyen, ahol több ember együtt tartózkodik: többek között a plázákban, mozikban, színházakban is kötelező lesz a viselése. Korábban a maszkot sállal és egyéb ruhadarabbal is helyettesíteni lehetett, innentől azonban csak a textil- és orvosi maszkokat fogadják el. Ha szükséges, ennek a hiányát szankcionálni fogják - hangsúlyozta Müller Cecília az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján. Az sem mindegy, hogyan viseljük ezeket: az állra, vagy orr alá lehúzott maszk szabálytalannak minősül. Októbertől csak testhőmérséklet-mérést követően léphetnek az iskolába a gyerekek - emlékeztetett rá a tisztifőorvos. Hozzátette: a szezonális influenza közeledtével még fontosabb lesz, hogy a gyerekek egészségi állapotát felmérjék. Idén az influenza elleni védőoltást is ingyenesen igényelheti bárki, amelynek beadatására mindenkit bátorított a tisztifőorvos. 

A hatósági házi karantén 14-ről 10 napra csökken majd, ezzel a nemzetközi gyakorlatot követi - hangsúlyozta a tisztifőorvos. Elmondta: több európai országban is 10 napos megfigyelés van érvényben, a betegség lappangási ideje ugyanis többnyire 5-6 nap.

Szintén mától már nemcsak a járműveken, hanem minden olyan helyiségben, amelyben vonatra vagy buszra várakoznak az utasok, kötelezően viselni kell a maszkot - hívja fel a figyelmet a MÁV és a Volánbusz.

A közleményben figyelmeztettek arra: a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.

A vasúttársaság és a Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.